Menținerea unei bune sănătăți mintale și a stării de bine este esențială pentru bunăstarea generală a oricărei persoane. Nu numai că aduce sentimente de fericire și mulțumire, dar poate, de asemenea, să întărească legăturile cu prietenii și membrii familiei.
Stresul poate avea un efect dăunător asupra sănătății mintale, ceea ce face esențială găsirea unor modalități de a-l gestiona eficient. Iată câteva strategii pentru a face față stresului și anxietății într-un mod eficient.
Luați o pauză
Odihna și relaxarea vă pot ajuta să faceți față stresului și anxietății. Fie că vă luați o vacanță, petreceți timp cu familia și prietenii sau luați o scurtă pauză de la locul de muncă, să vă faceți timp pentru dumneavoastră este esențial pentru menținerea sănătății mentale.
Fiecare persoană are nevoi diferite, așa că este esențial să aflați ce pauze funcționează cel mai bine pentru dumneavoastră. Unele persoane consideră că meditația sau practicarea unor exerciții de yoga le calmează, în timp ce altele preferă conexiunea socială sau activitatea fizică.
Asigurați-vă că orice pauză pe care o faceți nu interferează cu munca sau cu alte angajamente. În acest fel, puteți profita de beneficiile pentru sănătate ale unei pauze fără a pune în pericol productivitatea sau fără a fi distras de alte probleme.
Studiile arată că angajații care iau pauze de la locul de muncă se confruntă cu o mai bună concentrare mentală, claritate a gândirii și niveluri mai mari de energie atunci când se întorc. Acest lucru se poate traduce printr-o performanță sporită la locul de muncă, precum și în alte domenii, cum ar fi relațiile sau petrecerea timpului de calitate cu familia și prietenii.
Dacă sunteți într-o relație, luarea unei pauze poate fi benefică dacă vă simțiți copleșit sau nesigur în privința partenerului dumneavoastră. În această perioadă de reflecție, încercați să evaluați ce simțiți în legătură cu aranjamentul actual și stabiliți obiective pentru viitorul acestuia. Făcând acest lucru, veți putea determina dacă merită tot efortul de a continua în această conexiune actuală sau dacă este mai bine să vă despărțiți.
Faceți ceva ce vă face plăcere
Dacă vă simțiți copleșit, una dintre cele mai bune modalități de a face față este să faceți ceva care vă face fericit. Acest lucru ar putea fi un hobby sau pur și simplu petrecerea timpului de calitate cu familia și prietenii.
Dacă vrei să faci ceva care să îți aducă bucurie în viață, ia în considerare ce motivații și puncte forte ai. Pentru unii oameni, a-i ajuta pe alții poate fi pasiunea lor; alții ar putea găsi în exprimarea prin artă priza perfectă pentru gândurile și emoțiile lor. Indiferent ce ar fi pentru tine, găsirea fericirii în ceea ce faci îți va aduce o satisfacție autentică.
Fă-ți timp pentru a încorpora în viața ta de zi cu zi activități care te fac fericit. Fie că este vorba de a face o plimbare lungă sau de a juca tenis, asigurați-vă că încorporați activități care vă aduc bucurie în rutina dumneavoastră.
Angajarea în hobby-uri și alte interese pe care le găsiți plăcute poate avea efecte pozitive atât asupra bunăstării dvs. mentale, cât și fizice. Studiile au demonstrat chiar că astfel de activități pot ajuta la gestionarea stresului și a simptomelor depresiei.
Dacă vă simțiți anxios sau copleșit, o pauză de 15 minute pentru a face ceva plăcut vă poate ajuta să vă calmați nervii și să vă concentrați asupra sarcinii pe care o aveți de îndeplinit. În unele cazuri, acest lucru vă poate chiar pune într-o stare de flux – când toată creativitatea și ideile dumneavoastră curg liber – în care concentrarea și atenția sunt pe deplin angajate.
Aveți grijă de sănătatea dvs. fizică
Stresul și anxietatea pot avea un tribut fizic, așa că este esențial să ai grijă de tine atunci când ești în dificultate. Acest lucru include odihnă suficientă, consumul de alimente nutritive și multă mișcare.
În plus, ar trebui să căutați modalități de a vă ușura stresul și anxietatea prin tehnici de relaxare, meditație, yoga sau exerciții de conștientizare.
O altă modalitate eficientă de a gestiona stresul și anxietatea este să vă notați gândurile și sentimentele. Aceasta este o practică eficientă, deoarece vă permite să obțineți claritate în gândire, precum și să vă confruntați cu gândurile negative direct.
În cazul în care stresul și anxietatea nu se ameliorează, ar putea fi benefică solicitarea de asistență profesională. Discuția cu un consilier de sănătate mintală, un asistent social sau un terapeut este o modalitate excelentă de a aborda preocupările și de a obține noi strategii pentru a face față stresului și anxietății.
Echilibrul dintre viața profesională și cea privată este, de asemenea, o modalitate eficientă de a gestiona nivelul de stres. Programarea unor pauze regulate de la locul de muncă, cum ar fi vacanțele sau weekend-urile, poate ajuta la ameliorarea tensiunii și la creșterea nivelului de productivitate.
Deși bunăstarea mentală are diverse definiții, aceasta se referă, în general, la o funcționare umană pozitivă care previne bolile, promovează o bună sănătate mintală și urmărește o bunăstare psihologică optimă. Această abordare holistică este autodirijată, personală, subiectivă și implică căutarea fericirii, a satisfacției în viață, a unor relații puternice și a creșterii personale.
Nu vă izolați
Petrecerea de timp de calitate cu prietenii și familia nu numai că ajută la scăderea nivelului de stres, dar are un efect benefic și asupra bunăstării tale mentale, deoarece contactul față în față stimulează hormonii care contracarează răspunsul „luptă sau fugi” din organism.
Cu toate acestea, este esențial să ne amintim că toată lumea are nevoie de puțin timp de singurătate din când în când. Cei care suferă de probleme de izolare socială pot beneficia de căutarea unui ajutor profesional pentru aceste simptome.
Este benefic să înveți cum să recunoști când te simți stresat sau anxios și să iei măsuri pentru a-ți modifica tiparele. Deși acest lucru poate fi un efort provocator, este o modalitate eficientă de a ține anxietatea sub control.
Multe persoane cu tulburări de anxietate socială consideră dificilă socializarea și se pot izola de prietenii lor pentru a evita să se simtă judecate sau copleșite de ceilalți.
Atunci când te confrunți cu depresia, să te apropii de ceilalți poate fi deosebit de provocator, deoarece poți avea impresia că vei înrăutăți lucrurile. Acest lucru ar putea duce la un ciclu de autoizolare care, la rândul său, vă exacerbează simptomele depresiei și anxietății.
Pentru a face față în mod eficient depresiei, cereți ajutor și rugați un prieten sau o persoană dragă să vă asculte și să vă ofere părerea sa. Dacă vă este greu să vă deschideți față de cei apropiați, apelați la servicii de consiliere sau la serviciile unui psihiatru pentru sprijin și soluții suplimentare.
Dormiți suficient de mult
Somnul este esențial pentru multe beneficii pentru sănătate, cum ar fi protecția împotriva bolilor de inimă și a depresiei. De asemenea, ajută la menținerea stabilă a nivelului de cortizol la niveluri sănătoase – un hormon important în gestionarea stresului.
Somnul joacă un rol esențial în formarea și consolidarea memoriei, menținându-vă nivelul de energie la un nivel ridicat, astfel încât să puteți rămâne alert pe tot parcursul zilei.
Din nefericire, mulți oameni se străduiesc să doarmă suficient de mult în mod regulat, ceea ce îi face să se simtă obosiți și abătuți. Acest lucru poate avea efecte dăunătoare, cum ar fi creșterea în greutate, creșterea inflamației și îmbolnăvirea.
În plus, lipsa somnului poate contribui la probleme de sănătate mintală, cum ar fi depresia și anxietatea. Potrivit Fundației Naționale a Somnului, persoanele care dorm mai puțin decât cantitatea de somn recomandată sunt mult mai predispuse să dezvolte aceste afecțiuni.
Este esențial să ne amintim că privarea de somn poate fi primul indiciu al unei tulburări de somn, așa că este înțelept să vorbiți cu medicul dumneavoastră dacă aveți dificultăți în a adormi.
Dacă vă luptați cu anxietatea sau stresul, încercați câteva exerciții de respirație liniștitoare și meditație înainte de a merge la culcare. O baie caldă înainte de culcare este, de asemenea, o modalitate excelentă de a relaxa atât corpul, cât și mintea – vă poate ajuta să adormiți mai repede și să rămâneți adormit mai mult timp.
Căutați ajutor
Stresul și anxietatea sunt reacții normale la evenimentele vieții. Dar atunci când aceste sentimente încep să vă afecteze bunăstarea fizică sau mentală, este timpul să căutați asistență profesională.
Persoanele care suferă de stres și anxietate trebuie să învețe cum să le gestioneze pentru a trăi o viață mai sănătoasă. Cea mai eficientă abordare constă în recunoașterea a ceea ce declanșează aceste sentimente, apoi găsirea unor strategii pentru a face față acestor factori declanșatori.
Fiecare persoană gestionează stresul în mod diferit, așa că este important să experimentați diferite tehnici de coping până când le găsiți pe cele care funcționează pentru dumneavoastră. De exemplu, unii oameni consideră că meditația este benefică.
Atunci când vă simțiți copleșit, poate fi benefic să vă împărtășiți îngrijorările cu un prieten de încredere sau cu un membru al familiei. Aceștia vă pot oferi o ureche încurajatoare sau sprijin în căutarea de asistență profesională.
Problemele de sănătate mintală afectează milioane de oameni, așa că este esențial să recunoașteți simptomele și să obțineți ajutor imediat. Făcând acest lucru, este mult mai simplu să le faceți față decât să așteptați până mai târziu.
Un profesionist în domeniul sănătății mintale vă poate oferi instrumentele necesare pentru a gestiona stresul și anxietatea, astfel încât să puteți duce o viață mai încrezătoare și mai împlinită. Aceasta poate include terapia cognitiv-comportamentală (CBT), care s-a dovedit a fi de mare succes pentru multe persoane.
Lasă un răspuns