O dietă echilibrată oferă organismului dumneavoastră nutrienți esențiali pentru a rămâne sănătos și a funcționa în mod optim, diminuând în același timp riscul de boli sau infecții.
O dietă echilibrată ar trebui să fie alcătuită din multe produse proaspete, precum fructe și legume, cereale integrale, unele grăsimi nesaturate, surse de proteine slabe, precum și lactate. Este esențial să mâncați acestea în cantitățile potrivite pentru a preveni mâncatul în exces și creșterea în greutate.
Proteine
Proteinele sunt un macronutrient esențial cerut de organism în cantități mai mari decât carbohidrații sau grăsimile. Aceasta joacă un rol major în susținerea creșterii și menținerea mușchilor, oaselor, organelor și pielii puternice. Consumul de proteine trebuie să fie mai mare decât cel de carbohidrați sau grăsimi pentru a asigura beneficii adecvate pentru sănătate.
Proteinele pot fi obținute dintr-o varietate de alimente, la fel ca și alți macronutrienți. Printre sursele comune se numără carnea, peștele, păsările de curte, produsele lactate, nucile și semințele.
Fiecare moleculă de proteină constă într-un lanț de aminoacizi legați între ei prin legături peptidice. Aranjamentul acestor aminoacizi determină structura și funcția acesteia, nouă dintre ei fiind considerați esențiali – ceea ce înseamnă că organismul dumneavoastră nu îi poate fabrica singur.
Carbohidrați
Carbohidrații sunt surse esențiale de energie pentru organismul nostru, fiind prezenți în multe forme și alimente.
Organismul transformă carbohidrații în glucoză (zahăr din sânge) și ATP – o moleculă de combustibil utilizată pentru multe procese importante din organism, cum ar fi mișcarea mușchilor și activitatea creierului.
Majoritatea celulelor din organism își pot sintetiza propriul ATP din alte surse, dar atunci când carbohidrații sunt disponibili, acestea vor prefera să îi folosească drept combustibil. Orice carbohidrați nefolosiți sunt depozitați sub formă de glicogen în ficat și în mușchi pentru a fi utilizați ulterior.
Grăsimi
O dietă echilibrată include combinația potrivită de alimente, în cantitățile corecte, pentru a oferi organismului dumneavoastră toți nutrienții esențiali de care are nevoie pentru o funcționare corectă, sănătate și nivel de energie. Mâncatul în acest mod ajută la asigurarea faptului că obțineți toate beneficiile din alimente; se asigură că organismul dumneavoastră funcționează optim, rămâne sănătos și vă oferă energie pe tot parcursul zilei.
Grăsimile sunt un nutrient esențial pentru o dietă echilibrată. Nu numai că acestea furnizează organismului tău energie pentru a trăi o viață sănătoasă, dar mențin sănătatea pielii și a părului, oferind acizi grași esențiali pentru dezvoltarea creierului, precum și pentru controlul inflamațiilor.
Experții în sănătate sugerează să reduceți aportul de grăsimi saturate și să creșteți grăsimile nesaturate în dieta dumneavoastră pentru a promova o stare de sănătate bună. Aceste grăsimi includ uleiuri vegetale (de măsline, canola, floarea-soarelui, soia), nuci, semințe și pește.
Vitamine
Vitaminele sunt substanțe chimice organice esențiale de care corpul uman are nevoie în cantități mici pentru a rămâne sănătos. Deoarece nu pot fi produse de organism, ele trebuie obținute din surse alimentare.
Necesarul de vitamine variază de la un organism la altul. De exemplu, anumite animale, cum ar fi câinii, pot sintetiza singure vitamina C în ficatul lor, în timp ce oamenii nu o pot face.
Multe vitamine pot fi găsite într-o varietate de alimente, cum ar fi carnea, ouăle, produsele lactate, fructele și legumele. Consumul unei diete echilibrate este cea mai bună modalitate de a vă asigura că obțineți toate necesarul zilnic de vitamine.
Minerale
Mineralele sunt nutrienți esențiali care promovează multe procese corporale. Ele susțin buna funcționare a sistemului imunitar și, de asemenea, reglarea inflamației.
Mineralele sunt elemente esențiale în menținerea echilibrului apei din organism și în formarea proteinelor, așa că este important să încorporezi o varietate de minerale în dieta ta.
Mineralele posedă toate caracteristici fizice și o structură cristalină care le permit să fie identificate cu ușurință. Acest lucru explică de ce mineralele pot fi împărțite în șapte sisteme cristaline distincte: grupări ionice, neionice, halogenuri, oxizi, sulfuri, carbonați și sulfați.
Lasă un răspuns