Exercițiile fizice oferă multe avantaje pentru sănătate, cum ar fi mușchi mai puternici, o stare de spirit îmbunătățită și mai multă energie.
Începeți prin a vă stabili un obiectiv și a face parte din rutina zilnică. Când acest lucru devine o parte automată a vieții, probabil că vă veți simți mai motivat să continuați.
Întărește mușchii și oasele
Exercițiile fizice ajută mușchii să crească și să se mențină puternici, permițându-vă să efectuați activitățile zilnice mai eficient. În plus, poate preveni anumite boli, cum ar fi creșterea în greutate, diabetul de tip 2 și bolile de inimă, prin construirea masei musculare slabe.
Faceți exerciții fizice în mod regulat pentru a vă întări oasele. Activitățile de consolidare a oaselor, cum ar fi alergatul, ridicarea greutăților și săriturile, vor crește densitatea osoasă și vor scădea riscul de osteoporoză.
Nu uitați că aceste exerciții devin eficiente doar atunci când sunt făcute în mod regulat și constant în timp. Prin urmare, asigurați-vă că obțineți aprobarea medicului dumneavoastră înainte de a începe un nou program de exerciții fizice.
Crește numărul de endorfine
Unul dintre beneficiile bine-cunoscute ale exercițiilor fizice regulate este acela că ridică endorfinele, neurotransmițătorii „de bine” ai corpului tău. Acest efect a fost deseori denumit „senzația alergătorului”.
Alergarea primește adesea creditul pentru producerea de endorfine, dar orice activitate viguroasă poate face același lucru.
Endorfinele, produse de receptorii opioizi ai creierului, ajută la ameliorarea durerii și la reducerea stresului. Acest sistem natural de analgezice funcționează în mod similar cu morfina, dar fără potențialele riscuri de dependență.
Stimulează nivelul de energie
Exercițiile fizice pot îmbunătăți eficiența sistemului cardiovascular prin creșterea fluxului de sânge către inimă. Acest lucru asigură că mai mult oxigen și nutrienți ajung la mușchii tăi.
Un studiu al Universității din Georgia a arătat că persoanele care au făcut exerciții fizice în mod regulat au raportat mai puțină oboseală decât omologii lor sedentari care nu au făcut acest lucru.
Cercetătorii au analizat date din 70 de studii privind oboseala și au descoperit că persoanele care au făcut exerciții fizice au experimentat cu 20% mai multă energie în comparație cu cele care nu au făcut acest lucru.
Activitatea fizică stimulează, de asemenea, nivelul de energie prin stimularea formării de noi mitocondrii, care sunt centralele energetice din celulele noastre. Acestea produc ATP – o moleculă esențială pentru a satisface cererile de energie ale corpului dumneavoastră.
Te ajută să dormi mai bine
Exercițiile fizice încurajează, de asemenea, fazele de somn profund, care sunt esențiale pentru funcția imunitară, repararea și regenerarea mușchilor, precum și pentru echilibrul hormonal.
Dacă aveți dificultăți în a dormi noaptea, poate că a sosit timpul pentru unele schimbări. Exercițiile fizice pot ameliora stresul, îți pot reseta ceasul circadian și pot reduce simptomele de insomnie și alte tulburări de somn.
Un studiu sugerează că antrenamentele regulate de intensitate moderată pot promova de fapt un somn mai bun în general. Participanții care au făcut exerciții fizice de patru ori pe săptămână au raportat că au dormit cu 75 de minute mai mult pe noapte, în comparație cu cei care nu au făcut acest lucru.
Pentru a maximiza avantajele unui regim de exerciții fizice regulate, începeți cu o activitate mică și creșteți intensitatea în timp. De exemplu, încercați să vă încadrați sesiuni de 30 de minute în programul zilnic, cinci zile pe săptămână.
Reduce stresul
Exercițiile fizice nu numai că sunt benefice pentru bunăstarea ta fizică, dar pot îmbunătăți și sănătatea creierului. Reducerea nivelului de stres nu numai că îmbunătățește starea de spirit și capacitatea de a face față circumstanțelor stresante din viață, dar vă poate ajuta să le faceți față mai bine atunci când apar.
Atunci când creierul dumneavoastră detectează o amenințare externă sau internă, declanșează o reacție de stres. În câteva secunde, sunt eliberați diverși hormoni ai stresului, cum ar fi adrenalina, cortizolul și norepinefrina, pentru a crea această stare de alertă.
Exercițiile fizice ajută la ameliorarea stresului prin creșterea nivelului de endorfine din creier. De asemenea, poate îmbunătăți funcția cognitivă, poate promova modele de somn sănătos și poate ascuți concentrarea.
Dar este esențial să vă amintiți că chiar și 30 de minute de exerciții fizice moderate de cinci ori pe săptămână pot avea un impact asupra bunăstării dumneavoastră mentale. Dacă nu aveți timp sau energie pentru un antrenament intensiv, luați în considerare posibilitatea de a încerca activități cu impact redus, cum ar fi mersul pe jos sau yoga, care vă cresc ritmul cardiac și respirația.
Lasă un răspuns